Seizoen 2022-2023
Hieronder ziet u een overzicht van recitals van seizoen 2022 – 2023:
Voeg je header hier toe
18 september
- Zangeres Irene Maessen en pianiste Reinild Mees
22 november
Duitse en Franse liederen uit de Romantiek op een herfstige zondagmiddag!
“Dichterliebe” en “Frauenliebe und Leben” van Robert Schumann worden op 20 november op 15.00u integraal uitgevoerd door Clara de Vries (sopraan), Pieter Jaap Idema (tenor) en Hilga Noorman (piano).
Daarnaast brengen deze musici duetten van Gabriel Fauré en Ernest Chausson ten gehore.
18 december
- André Lopes, tenor en Aarón Ormaza Vera, piano
- Oratoriumaria van Haendel: “Ev’ry Valley”
- Opera-aria’s van Lalo (“Vainement…”) en Mozart (“Dalla sua pace”)
- Een zarzuela-lied: van P. Sorozabal (“No puede ser”)
- 9 liederen van Schubert, Beethoven, Fauré, Duparc, Paolo Tosti, Donizetti, De Almeida, Viana da Motta
- 3 Kerstliederen
- 1 pianosolo.
Wilt u vast een voorproefje van André Lopes, kijk dan deze korte video en voor Aarón Ormaza Vera in concert met een violist bekijkt u deze video.
19 maart
- Sopraan Iris de Koomen en pianiste Karen van Dellen
Programma
Amarilli mia bellaCaccini (1551-1630)Lasciate mi morireMonteverdi (1567-1643)Sospiro della donnaHuygens (1596-1687)Per la gloriaBononcini (1642-1678)Lascia ch‘io piangaHaendel (1685-1759)Sposa son disprezzataVivaldi (1678-1741)Se tu m’amiPergolesi (1710-1736)O del mio dolce ardorVon Gluck (1714-1785)
PianosoloHaydn (1732-1809)
S’altro che lacrime (Uit: la Clemenza di Tito)Mozart (1756-1791)Quel quardo il cavaliere (Uit: Don Pasquale)Donizetti (1797-1848)Ah non credea (Uit: La sonnambula)Bellini (1801-1848)Caro nome (Uit: Rigoletto)Verdi (1813-1901)O mio babbino caro (Uit: Gianni Schicchi)Puccini (1858-1924)
Godi turba mortal | Cavalieri (1550-1602) |
Uitvoerenden
Iris de Koomen deed haar conservatoriumopleiding in Utrecht. Daarna voltooide zij een specialisatie Oude Muziek en de Nieuwe Opera Academie. Iris heeft veel concerten in binnen- en buitenland gegeven en dat op vele vlakken: opera, oratorium, liedrecital. In de loop der jaren heeft zij enkele ensembles opgericht . Zij werkt veel met Opera per Tutti , opera voor iedereen, een avond vol mooie mooie opera-aria’s, duetten, terzetten, kwartetten. Samen gaat ze met Mylou Mazali met Operalalia, een korte operavoorstelling door het land. Haar ‘Aria’s om te aaien’ is een nieuw concept waarmee zij voor ouderen en dan met name voor dementerenden optreedt.
Karen van Dellen studeerde piano en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en rondde haar opleiding af in Rotterdam, waar zij les had van Michael Davidson. Na een aantal jaar als pianodocent gewerkt te hebben voltooide zij de applicatiecursus koordirectie bij de SNK in Nijmegen. Naast haar bloeiende lespraktijk in Amersfoort treedt Karen regelmatig op in verschillende ensembles. Met hoboïste Machteld van Duijn vormt zij duo Senza Voce. Zij verzorgen kamerconcerten. Met vrouwen-kamerkoor Sequens trad zij als dirigent elk jaar op met een avondvullend programma waarin muziek uit 5 eeuwen gebracht werd.
Met Iris deelt zij haar verleden als zeer actieve leden van het schoolkoor en -orkest van het Wagenings Lyceum. Samen met dirigent en docent Cees Mobach hebben zij een groot liedrepertoire opgebouwd.
21 mei
- Tenor Leon van Liere en pianist Jeroen Sarphati
Programma
De kern van het recital zullen zijn de liederen van Francesco Paolo Tosti (1846-1916), aangevuld met liederen en aria’s van zijn voorgangers, vrienden, en muzikale opvolgers.
Tosti dankte zijn ongelooflijke populariteit aan de meer dan 500 liederen die hij componeerde en die voor een groot deel op grammofoonplaten terechtkwamen. Caruso, met wie Tosti zeer bevriend was, vertolkte veel van die liederen.
Veel composities werden zeer geliefd door de warmte die ze uitstralen, en zijn ook nu nog bij velen bekend. Bijvoorbeeld Ancora en Non t’ámo piú en vooral La Serenata, dat tot het repertoire van o.a. Pavarotti en Carreras behoorde.
De meeste van zijn liederen hebben Italiaanse teksten, maar gedurende zijn langdurige verblijf in Groot-Brittannië (waar hij zelfs in de adelstand werd verheven) zette hij ook veel Engelse gedichten op muziek. Naast Tosti zullen Verdi, Puccini en Mascagni aan bod komen in het gevarieerde programma.
Het recital wordt uitgevoerd door tenor Leon van Liere en pianist Jeroen Sarphati.
Biografie Leon van Liere
Leon van Liere studeerde klassiek zang bij Frans Huijts aan het Rotterdams Conservatorium, waarna hij zijn opleiding vervolgde bij Raymond Modesti, Brian Masuda en Rudolf Piernay, van wie hij nog steeds incidenteel lessen ontvangt. Momenteel wordt hij gecoacht door Marion van den Akker. Verdere lessen en masterclasses volgde hij bij onder meer Roberta Alexander, Carolyn Watkinson, Marcel Reijans, Paul Triepels, Margreet Honig, Alexander Oliver en Dennis O´Neill.
Als oratoriumzanger vertolkte hij soli in onder andere de Matthäus Passion en Johannes Passion van Bach, Messiah van Händel, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Haydn, het Requiem en diverse missen van Mozart, Elias en Paulus van Mendelssohn, het Requiem van Verdi en Stabat Mater en het Requiem van Dvorak.
Gedurende zijn studie was hij te zien in producties van de Dutch National Opera Academy, als Il Podestà in La Finta Giardiniera van Mozart en als Son in Less Truth, More Telling van Thierry Tidrow. Leon zong verder rollen als Ismaele (Nabucco, Verdi), Rinuccio (Gianni Schicchi, Puccini), Tamino (Die Zauberflöte, Mozart), Rodolfo (La Bohème, Puccini) en Alfredo (La Traviata, Verdi). Hij vertolkte tijdens het Peter de Grotefestival in Groningen en het Grachtenfestival in Amsterdam de rollen van Willem Mons en Nicolaas Witsen in The Tsar, his wife, her lover and his head van Monique Krüs en wederom tijdens het Amsterdams Grachtenfestival Maximiliaan en Cacambo in een korte, Nederlandstalige versie van Bernsteins Candide, een herneming van een productie van het Resident Artists Programme van de Nationale Reisopera. In 2017 vertolkte hij in de NTR Zaterdagmatinee de rol van Kapitein (Simon Boccanegra, Verdi, gedirigeerd door James Gaffigan). In 2018 was Leon tijdens het Bredewegfestival te zien als Don José in een bewerking van Carmen (Bizet) en keerde hij terug bij de NTR Zaterdagmatinee in A Village Romeo and Juliet (Delius) onder leiding van Sir Mark Elder. In 2019 zong hij daar een aantal rollen in Die Gezeichneten (Schreker), gedirigeerd door Markus Stenz. In 2021 vertolkte Leon de rol van Bob Boles in Peter Grimes, uitgevoerd aan de Waddenzee bij het Friese Paesens-Moddergat.
Biografie Jeroen Sarphati
Jeroen Sarphati studeerde piano bij Jan Wijn en liedbegeleiding bij Rudolf Jansen aan het Amsterdams Conservatorium. Hij was winnaar van de Vriendenkrans van het Concertgebouw in 1997 met Valerie Guillorit en in 2002 met Mattijs van de Woerd.
Sarphati gaf recitals in o.a. de Muntopera van Brussel, de Hermitage te St. Petersburg, de Grand Opera de Bordeaux en op de Schubertiade van Zürich. In het Concertgebouw was hij te horen met o.a. Elly Ameling, Maarten Koningsberger en Christiane Oelze. Hij speelde op het Giergievfestival, het Festival van Vlaanderen en Aix en Provence.
Hij trad verder op met zangers als Marcel Reijans, Marion van den Akker en Tania Kross, en met instrumentalisten als Rosanne Philippens en Joris van Rijn.
De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor de programmering van het festival Opera aan Zee te Noordwijk en het festival Mini Opera Wassenaar, en sinds dit jaar verzorgt hij kameropera’s in het Luther Museum en Slot Zuylen. Daarnaast gaf hij masterclasses en Liedklassen op het Peter de Grote Festival en het Conservatorium van Utrecht.
Sarphati vertaalde en hertaalde ook verschillende opera’s. Voor het Grachtenfestival vertaalde hij “Mozart en Salieri” van Rimsky Korsakov en Bizet’s Docteur Miracle, voor Opera Minora maakte hij een muziektheaterversie met nieuwe teksten van Mozart’s “Der Schauspieldirektor”, voor Stichting Kameropera hertaalde hij “Don Pasquale” van Donizetti, “Maestro di Capella” van Cimarosa en “Hänsel und Gretel” van Humperdinck, voor “Opera op Zak” schreef hij een nieuwe versie van “Bastien en Bastienne”. In samenwerking met Elsina Jansen schreef hij teksten voor kindervoorstellingen in het Concertgebouw.
Het programma