Charlotte Margiono

abigail Richards
Abigail Richards

Richard Strauss-LIEDMASTERCLASS door Charlotte Margiono

De volgende activiteit van de Stichting Recital op 3 april a.s. is geen recital, maar heeft daar wel alles mee te maken: er zal in het kader van het 25-jarig jubileum van onze stichting een liedmasterclass plaatsvinden met uitsluitend liederen van Richard Strauss (1864 – 1949), te geven door de vermaarde Nederlandse sopraan Charlotte Margiono, die een indrukwekkende operacarrière in binnen- en buitenland in werken van Mozart tot Wagner en Strauss heeft opgebouwd. Zij gaat in de Kooger Vermaning in Koog a/d Zaan met vijf van haar zangstudenten, in de leeftijden van 17 tot 32 jaar, dus van heel jong tot startend professioneel, een openbare workshop houden. De Britse pianiste Abigail Richards zal daarbij de begeleiding verzorgen. Zij woont sinds 2002 in Nederland en heeft zich geheel op het begeleiden van zangers toegelegd. De masterclass, waarbij u een kijkje wordt gegund in de 'liedkeuken', vindt dus plaats op: zondag 3 april 2016, van 14.00 tot plm. 17.30 uur.

Plaats:
Doopsgezinde Vermaning
Lagendijk 34, 1541 KC Koog a/d Zaan

Aanvang: (N.B.) 14.00 uur

Toegang: De toegang tot de kerk is gratis, maar wij rekenen als altijd weer op uw royale gift in de collecte bij de uitgang na afloop van het concert.

Programma: Strauss-liedmasterclass, of wat Charlotte liever noemt: openbare workshop Strauss-liederen.
De zangstudenten lichten de liederen zelf toe.

De homesites van Charlotte en Abigail vindt u resp. op http://www.charlottemargiono.nl/ en op: http://www.abigail-richards.blogspot.nl/

Korte CV's

Charlotte Margiono studeerde zang aan het Arnhems Conservatorium bij Aafje Heynis. Na diverse kleinere rollen in de Opera-Studio zong zij in 1986 bij Opera Forum de titelrol van Puccini's ‘Manon Lescaut’, waarna haar internationale doorbraak kwam in 1988 tijdens het muziekfestival van Aix-en-Provence als Vitellia in ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart. Vanaf 1990 vertolkte ze bij DNO hoofdrollen in ‘Così fan tutte’, 'Don Giovanni' en ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Hierna koos zij, via rollen als Fidelio, Marie in Die verkaufte Braut, Agathe in Der Freischütz, voor het zwaardere sopraanvak van Wagner in rollen als Eva in Die Meistersinger von Nürnberg, Sieglinde in Die Walküre en Elisabeth in Tannhäuser. Ook deed zij Chrysothemis in Elektra van Strauss. Ze zong onder vele wereldberoemde dirigenten, maar bewaart de fijnste en leerzaamste herinneringen aan de samenwerking met Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado en Bernard Haitink. Naast operazangeres is Charlotte ook een verwoed liedzangeres, vooral van de liederen van Richard Strauss. Zij oogstte veel succes met diens 'Vier letzte Lieder'. Verder werkte ze mee aan vele CD-opnamen van opera's, maar ook van oratoria en liederen (o.m. orkestliederen van Strauss). Tegenwoordig zingt zij ook rollen voor mezzosopraan en geeft masterclasses aan dankbare zangstudenten …. en als er nog tijd over is speelt zij alt-viool in diverse ensembles!

De Britse pianiste Abigail Richards vestigde zich na haar piano-opleidingen in Engeland in 2002 in Nederland, waar zij veel ging optreden als liedbegeleidster. Rudolf Jansen en Udo Reinemann inspireerden haar om zich verder in het liedrepertoire gaan verdiepen en zo volgde ze masterclasses bij o.a. Thomas Hampson en Thomas Quasthoff, Elly Ameling, Robert Holl, Julius Drake e.a. Abigail heeft meerdere prijzen gewonnen, t.w. bij het Almere Kamermuziek Concours (2004), bij het Vriendenkrans Concours/het Debuut met sopraan Sonja Volten (2008) en bij het Internationaal Vocalisten Concours met mezzosopraan Florieke Beelen (2014). Abigail heeft concerten gegeven in veel belangrijke zalen en op grote festivals. Zo was zij viermaal te horen op het Grachtenfestival, verder het Oerol-festival, het Muziekgebouw aan het IJ, het Concertgebouw, en het Festival des Arts Lyriques in Aix-en Provence. Ze werkt als repetitor en taalcoach voor verschillende operagezelschappen, o.a. de Nederlandse Reisopera. Zij was ook een van de officiële begeleiders bij zowel de 34ste International Hans Gabor Belvedere Singing competition als de 50ste editie van de Internationaal Vocaal Concours, en zij is gevraagd om terug te keren voor de 36ste Hans Gabor concours in juni 2015.