Franz Schubert

pianiste
Robbert Muuse
bariton

Op zondag 16 maart 2014, weer om 20.00 uur in de Kooger Vermaning te Koog a/d Zaan, zal een liedrecital worden gegeven door bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers, waarbij Robbert Muuse e.e.a. toelicht.

Uitgvoerd wordt: van Franz Schubert (1797-1828) de liedcyclus 'Die schöne Müllerin'.

Enige nadere informatie over de uitvoerenden en het uit te voeren werk:

De bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers vormen sinds 1994 een liedduo. Zij gaven vele liedrecitals zowel in Nederland als in het buitenland.Robbert Muuse is als zanger te beluisteren in concerten, opera’s en liedrecitals. Zijn zang wordt in de pers zoals Gramophone, Luister en Fonoforum omschreven als ‘een heel mooi gefocuste, warme en heldere toon met een duidelijke dictie; expressieve zang; excellente spraakbeheersing en stilistische intuïtie; een echte liedzanger aan het werk’.

Daarbij is zijn duopartner, de pianiste Micha van Weers een ‘voortreffelijke begeleidster, die de pianopartij naar hartelust laat fonkelen en schitteren’ en ‘de fijnste nuancen uit haar instrument tovert’. In 2011 verscheen hun CD met liederen van Britse componisten, die internationaal geprezen werd.

Zij zullen voor dit concert een meesterwerk uit het liedrepertoire laten horen: de liedcyclus “Die Schöne Müllerin” van Franz Schubert (1797-1828). De cyclus op gedichten van de in Wenen destijds verboden schrijver Wilhelm Müller, is typerend voor de romantische tijdgeest: een jonge rondreizende molenaarsknecht volgt een beek, die hij toespreekt als een vriend. De beek voert hem naar een molen, waar hij verliefd wordt op de dochter van zijn nieuwe meester. Hij wordt zo jaloers op zijn aartsrivaal de jager, dat hij een hardvochtige hekel krijgt aan alles wat groen is. Hij raakt zo vertwijfeld om zijn onbeantwoorde liefde voor de molenaarsdochter, dat hij zich verdrinkt in de beek, die de stervende molenaar een weemoedig slaaplied toezingt.

Er valt in de symboliek van het romantische verhaal echter een verzet te lezen tegen het heersende sociaal-politieke milieu aanvang 19e eeuw: hoewel dat bij Müller gold voor Duitsland, vond de Oostenrijkse Schubert in hem een geestesverwant, en kon hij zich op Müllers teksten muzikaal verzetten tegen het beklemmende regime van Metternich in Wenen.

www.robbertmuuse.com | www.michavanweers.com